Vores hovedstad København er kendt for design i verdensklasse, gastronomi og en levende kunstscene. Uanset om du tager ned til det underjordiske kunstcenter i de historiske cisterner under Frederiksborg Slot eller til et af de mange gallerier, er der ingen mangel på kunstneriske oplevelser. Vi har udvalgt en række kunsthøjdepunkter i København, som vi glæder os til at opleve dette efterår.
Billede: SMK’s museumshave og indgang. Foto: SMK
Against All Odds – Historiske kvinder og nye algoritmer på Statens Museum for Kunst
En række nordiske kvindelige kunstnere opnåede succes mod alle odds i årene 1870-1910. Men senere blev de glemt og skrevet ud af kunsthistorien. Udstillingen undersøger, hvorfor det skete, og hvordan kunstig intelligens kan være et redskab til at forstå og formidle historien på nye måder. Fælles for kunstnerne er, at de forlod deres hjemland for at gøre international karriere. De 24 kunstnere på udstillingen omfatter værker af Kitty Kielland, Asta Nørregaard, Marie Henriques, Marie Carl-Nielsen, Julia Bech og Eva Bonnier.
Den digitale kunstner Itzel Yard (Ix Shells) bringer disse kunstneres historier ind i vores tid med en digital installation, der er baseret på deres rejser, relationer og kunstværker. Du kan også få en snak med billedhuggeren Anne Marie Carl-Nielsen via en chatbot, der bruger data som historiske kilder, breve, dagbøger og forskning. Hver generation omskriver historien på nye måder, og denne udstilling giver et indblik i, hvordan vi gør det i dag i lyset af kunstig intelligens og algoritmer.
Oda Krohg, En abonnent på Aftenposten, 1887. Foto: Nationalmuseet for kunst, arkitektur og design, Oslo.
Anish Kapoor: Unseen på Arken
ARKEN museum i Ishøj præsenterer den første soloudstilling i Skandinavien med den verdenskendte indiske kunstner Anish Kapoor. På udstillingen kan man gå på opdagelse i Kapoors unikke univers gennem et udvalg af hans mest betydningsfulde monumentale kunstværker fra de sidste 40 år. Flere af kunstværkerne er integreret i museets arkitektur. Med sin særegne brug af materialer, former, overflader og farver trækkes man ind i kunstværkerne, og det er en helt særlig oplevelse, der vækker sanser og følelser.
Når du besøger Arken, må du ikke gå glip af museets skulpturpark, som rummer værker af kunstnere som Antony Gormley, Astrid Myntekær, Elmgreen & Dragset og Jeppe Hein.
Anish Kapoor, Destierro, Beijing 2017. Foto: Jonathan Leijonhufvud
Havet på Louisiana
En kort togtur fra byens centrum ligger et af vores yndlingsmuseer, Louisiana. I oktober åbner museet sæsonens store begivenhed, udstillingen The Sea. De besøgende inviteres på en opdagelsesrejse over og under havets overflade, hvor historie og nutid mødes i krydsfeltet mellem kunst og videnskab. Forskere ved mere om Mars’ overflade, end de gør om de oceaner, der dækker mere end 70 % af vores egen planet. Udstillingen udforsker de følelser og ideer, der opstår, når mennesker konfronteres med havets ukendte dybder, og hvordan dette inspirerer kunsten. The Sea indeholder en omfattende præsentation af mange kunstnere, bl.a. værker af Caspar David Friedrich, El Anatsui, Georgia O’Keeffe og Wolfgang Tillmanns.
Hvis du tager til Louisiana først, bør du ikke gå glip af udstillingen med den schweiziske superrealist Frans Gertsch (indtil 10. november) og det spektakulære møde mellem Bourgeois og Giacometti (indtil 19. januar). Vi anbefaler at sætte tid af til at besøge skulpturparken og nyde en frokost i haven.
J.C. Dahl, Søstykke med vrag, 1831. Olie på lærred, 22 x 40,3 cm. Statens Museum for Kunst, København
Nina Beier på Gl. Holtegaard
Nord for København ligger Gl. Holtegaard, et unikt kunstcenter i en barokvilla. Ud over et ambitiøst udstillingsprogram byder galleriet på unikke omgivelser og en imponerende barokhave. Gl. Holtegaard har inviteret den danske kunstner Nina Beier til at skabe et omfattende værk til kunstcentrets 30.000 m² store have. I værket »Ø« har Beier samlet marmor- og naturstensplader, der oprindeligt var beregnet til køkkener og badeværelser, og spredt dem rundt i haven. I løbet af året vil græs vokse op gennem pladerne og skabe en vild vegetation, der står i kontrast til det velplejede græs og de glatte stenoverflader.
Nina Beier, ‘Ø’, (2024). Gl. Holtegaard. Fotograf: David Stjernholm
Artificial Optimism på Den Frie
Er en kunstbevægelse fra begyndelsen af det 20. århundrede stadig relevant i dag? Det er det spørgsmål, som udstillingen Artificial Optimism forsøger at besvare. Futurismen opstod i Italien mellem 1909 og 1944, en periode, der var præget af politisk og social uro og verdenskrige. Bevægelsens første internationale udstilling fandt sted i februar 1912 i et galleri i Paris og blev senere samme år vist på Den Frie i København. I dag befinder vi os igen i en tid præget af usikkerhed. Inspireret af futuristerne, men med andre forudsætninger og intentioner, reflekterer 18 samtidskunstnere over eksistentielle temaer set fra nutidens perspektiv. Udstillingen viser værker af kunstnere som Umberto Boccioni, Marc Camille Chaimowicz, Jana Euler, FOS, Sidsel Meineche Hansen, Simon Dybbroe Møller, Sandra Mujinga og Pamela Rosenkranz.
Artificial Optimism på Den Frie
After the Sun på Gammel Strand
Historisk set har nordiske kunstnere haft et tæt forhold til naturen. Udstillingen »After the Sun« udforsker nordiske samtidskunstneres refleksioner over naturens usikre tilstand i dag i lyset af klimakrisen. Blandt de 20 kunstnere på udstillingen er Ragna Bley, Sara Vide-Ericson, Lea Porsager og Apichaya Wanthiang, som alle har tiltrukket sig stor opmærksomhed fra nordiske kunstsamlere og institutioner i de senere år.
Udstillingen blev første gang vist på Buffalo AKG Art Museum i USA som en del af museets indsats for at fremme nordisk kunst uden for Norden. Som en del af initiativet har Buffalo AKG rejst økonomisk støtte for at sikre udstillinger og udvikling af museets samling af nordisk samtidskunst i 60 år.
Installation view af After the Sun—Forecasts from the North. Photo: Brenda Bieger, Buffalo AKG Art Museum.
about a moment – in a moment på Kunsthal n
Den 24. august åbner Københavns nye kunsthal, Kunsthal n, i en historisk bygning på Nørrebro. Kunsthal n vil vise international samtidskunst med temaet »her og nu«. Åbningsudstillingen byder på en storslået solopræsentation af den amerikanske maler Danielle McKinney. Med titlen about a moment – in a moment præsenterer McKinney en række malerier med livlige penselstrøg og intime fortællinger om særlige øjeblikke.
Danielle Mckinney i sitt Jersey City studio i 2024. Foto: Danielle Mckinney