5 skulpturparker som er værd at besøge denne sommer

Skrevet af Helena von der Esch

Det er ikke kun i kunstgallerierne og museumssalene, at man kan opleve kunst. Sommeren byder på en spændende mulighed for at udforske kunsten udendørs. Nogle af Europas bedste skulpturparker tilbyder en unik oplevelse, der kombinerer spektakulær kunst, naturens ro og arkitektur i verdensklasse. Her er fem skulpturparker, som vi anbefaler at besøge denne sommer, uanset om du er i området eller som en kunstdestination i sig selv.

Foto: Luftfoto av Wanås med skulpturparken og Wanås slott. Fotograf: Per Pixel 

1. Château La Coste, Frankrig 

Chateau La Coste ligger 20 minutter fra Aix-en-Provence i Frankrig og tilbyder en kombination af moderne kunst, arkitektur, hotel, mad og vinkultur. Et højdepunkt er den unikke kunst- og arkitekturvandring omgivet af vinmarker. Skulpturparken består af 40 skulpturer og installationer af verdenskendte kunstnere og arkitekter som Louise Bourgeois, Alexander Calder, Frank O. Gehry, Yoko Ono og Per Kirkeby.  

Denne sommer vil fem skulpturer af den tyske kunstner Anselm Kiefer blive udstillet udendørs ved Renzo Piano Pavilion. Skulpturerne hører til serien “Women of Antiquity” og består af brudekjoler i bronze. Hver kjole bærer individuelle karakteristika fra en kvindelig karakter i historien. Blandt dem er en repræsentation af den græske digterinde Sappho, som bærer et tårn af blybøger på sine skuldre, og som er kunstnerens monument over alle de ukendte kvindelige digtere. 

Mens du er der, kan du nyde et godt måltid på en af stedets gode restauranter – vi anbefaler en afslappet frokost på The Terrace eller argentinsk grillmad på Francis Mallmans restaurant.

Adresse: La Puy-Sainte Reparade, Provence, Frankrig
Læs mere  

Hvis du er i Provence og gerne vil opleve mere kunst og arkitektur, bør du køre en tur til LUMA Arles. Dette kunstcenter imponerer med sit tårnhus designet af den berømte canadisk-amerikanske arkitekt Frank O. Gehry. Gehry lod sig inspirere af post-impressionisten Vincent van Gogh og forsøgte at indfange det samme lys, som den hollandske kunstner fandt i Sydfrankrig. Gehry var især inspireret af van Goghs mesterværk Starry Night, som han malede i Arles i 1889.

Hvis du allerede er i Arles, anbefaler vi, at du tager en drink på L’arlatan hotel, som er en kunstoplevelse i sig selv. Hele hotellet er udsmykket af kunstneren Jorge Pardo.

Adresse: Parc des Ateliers, 35 Avenue Victor Hugo, 13200 Arles, Frankrig
Læs mere  

2. Wanås Konst, Sverige

Wanås Konst er et sted, hvor kunst, natur og historie mødes. En unik samling af kunst er gemt rundt omkring i den frodige park og de gamle lager- og ladebygninger ved Wanås Slot. Her finder kunsten en uformel harmoni med naturen, uden restriktioner, og fokus er på den personlige oplevelse. Wanås Konsts permanente samling omfatter i øjeblikket omkring 70 værker, hvoraf størstedelen kan findes i parken. Den omfatter værker af kunstnere som Jenny Holzer, Nathalie Djurberg og Hans Berg, Dan Graham, Ann Hamilton og Ann-Sofi Sidén. Parken er åben hver dag, året rundt, og inviterer dig til at opdage kunsten i dens naturlige omgivelser. 

Denne sommer vises et stort udendørs kunstprojekt af den samiske kunstner Carola Grahn. Hun udforsker menneskers forhold til naturen, ritualer og hellige steder. Med et strejf af sort humor og referencer til populærkultur og samiske traditioner opfordrer Grahn til refleksion og handling i spørgsmål om magtstrukturer, jord og ejerskab, planetens fremtid og vores egen livsstil.

Adresse: Vanås, 289 90 Knislinge, Sverige
Læs mere

3.The Tarot Garden – Il Giardino dei Tarocchi, Italien 

Il Giardino dei Tarocchi er en fortryllende skulpturpark, der ligger i det sydlige Toscana i Italien. Det fransk-amerikanske kunstikon Niki De Saint Phalle havde visionen for parken og arbejdede på dens realisering og finansiering i næsten 20 år. Sammen med sit team skabte hun en skulptursti bestående af 22 skulpturer, der skildrer tarottens store arkanaer. Parken er præget af kunstnerens unikke vision, og hun har brugt spejle, keramik og jern til at tilføje levende farver til skulpturerne. Skulpturerne har afrundede, fyldige og feminine former, som kendetegner De Saint Phalles senere værker.. 

De Saint Phalle var inspireret af Park Guells surrealistiske park i Barcelona, Spanien, og den fantasifulde Monstrenes Have i Bomarzo, Italien. Hun var en meget ambitiøs kvinde og formåede at skabe noget lige så spektakulært; kunst og natur flettes sammen i den magiske skønhed i The Tarot Garden. 

Adresse: 58011 Capalbio, Grosseto, Italien.
Læs mere

4. Kistefos, Norge

Når man taler om skulpturparker, kan man ikke komme uden om Kistefos, som viser international kunst i verdensklasse på Jevnaker. I naturskønne omgivelser tager Kistefos de besøgende med på en rejse blandt 51 stedsspecifikke værker af anerkendte samtidskunstnere som Yayoi Kusama, Pierre Huyghe, Jeppe Hein, Ida Ekblad, John Gerrard og Elmgreen & Dragset. Museets samling af skulpturer spænder fra det monumentale til det overraskende, det dybsindige til det legende.

Årets udstilling i “The twist” præsenterer den første store soloudstilling i Norge af den britiske kunstner Tony Cragg. Den imponerende museumsbygning, der snor sig over elven, er tegnet af den anerkendte arkitekt BIG. Og i Nybruket viser udstillingen “Copy Paste” ikoniske værker fra Christen Sveaas Kunstfonds samling.

Indtil 1955 var Kistefos et fabriksområde, og træmassefabrikken producerede træmasse til den internationale papirindustri. I dag er offentligheden inviteret til at besøge de gamle fabrikslokaler. Her kan man opleve flere af de gamle maskiner, der er blevet sat i drift igen, og træsliberiet byder også på spændende møder med kunsten.

Kistefos er et sted, hvor kunst, natur, arkitektur og historie smelter sammen.

Adresse: Samsmoveien 41, 3520 Jevnaker
Læs mere

5. Louisiana Museum of Modern Art, Danmark

En kort togrejse fra København ligger et af Skandinaviens førende museer, Louisiana Museum of Modern Art. Museumsbygningen er anerkendt som et ikon for dansk modernistisk arkitektur. Tilbygningerne til den oprindelige villa er horisontale og falder diskret ind i de landlige omgivelser. Det er ikke uden grund, at det rum, hvor Giacometti-skulpturerne er udstillet med udsigt over søen, er blevet en publikumsfavorit.

Ud over en spektakulær kunstsamling og et ambitiøst udstillingsprogram byder Louisiana på en unik samling af 45 stedsspecifikke skulpturer i parken. Nogle af dem er bemærkelsesværdige og øjeblikkeligt genkendelige, mens andre er næsten skjulte eller falder i ét med omgivelserne. I skulpturparken finder du værker af anerkendte kunstnere som Henry Moore, Max Bill, Joan Mirò, Alicja Kwade og Richard Serra.

Det særlige samspil med naturen, den smukke udsigt, det skiftende vejr og årstiderne byder altid på en ny oplevelse. Museet er en perle, og det er altid en fornøjelse at vende tilbage til Louisianas smukke omgivelser. Det er aldrig en dårlig idé at sætte tid af til frokost i haven under dit besøg.

Denne sommer viser museet udstillinger med Ragnar Kjartansson, Nan goldin og Niko Pirasmani.

Adresse: Gl Strandvej 13, 3050 Humlebæk, Danmark
Læs mere 

Dette er blot nogle få af de spektakulære skulpturparker, som Europa har at byde på. Vi håber, at denne liste kan give inspiration til dine sommerplaner.

Helena von der Esch Senior Family Advisor

Helena von der Esch er Senior Family Advisor hos Formue og har over 10 års erfaring inden for virksomhedsledelse som marketingchef i forlagsbranchen og 15 års erfaring som rådgiver for ejere af familievirksomheder. Helena har en bred ekspertise inden for ejerskab, iværksætteri og familie og arbejder i generationsskifteprocessen med facilitering, mægling, uddannelse og ledelsesstrukturer.

Kontakt os