Tips til cybersikkerhed i sommerferien

Skrevet af Dayne Skolmen

Dayne Skolmen, Chief Information Security Officer hos Formue, giver tips til, hvordan du sikrer, at dine følsomme oplysninger fra din mobil, tablet eller pc er beskyttet, når du rejser.

Hvis du er en af dem, der planlægger at rejse uden for Norges grænser, er det vigtigt, at du ikke glemmer forholdsreglerne for at beskytte dine oplysninger og enheder.

At rejse i udlandet kan øge risikoen for cyberkriminalitet og tyveri. Ud over at miste din enhed (laptop, tablet eller smartphone) er det mere sandsynligt, at du er logget på offentlige netværk, der kan indeholde malware med cyberkriminelle, der ønsker at overvåge din aktivitet og stjæle din identitet. Det kan være offentlige wi-fi-netværk på hoteller, lufthavne, togstationer, restauranter og caféer.

I denne artikel får du tips til, hvad du kan gøre for at beskytte dine enheder og følsomme oplysninger før, under og efter rejsen.

Før du rejser

Lad dine enheder blive hjemme

  • Hvis du ikke har brug for at tage din tablet eller computer med dig, så efterlad dem et sikkert sted.
  • Fjern unødvendige følsomme oplysninger fra din enhed, før du rejser.
  • Hvis du har en ekstra smartphone, så brug den, der indeholder færrest personlige oplysninger.

Lav en sikkerhedskopi

De oplysninger, dine enheder indeholder, er ofte mere kritiske at miste end omkostningerne ved at miste en smartphone eller pc. Derfor er det vigtigt at sikkerhedskopiere alle filer på dine enheder til en anden fysisk enhed eller til skyen, før du rejser. Det sikrer, at vigtige filer kan genskabes, hvis din enhed bliver stjålet eller krypteret.

Opdater dine operativsystemer og din software

Sørg for, at du har foretaget den seneste softwareopdatering. Det er vigtigt at afhjælpe sikkerhedshuller i softwaren på din enhed. Det gælder også apps på din telefon; vær især omhyggelig med at opdatere apps, der indeholder følsomme oplysninger. Før du rejser, skal du kontrollere, at alt er opdateret.

Brug stærke adgangskoder

Du skal have adgangskode, pinkode eller biometrisk beskyttelse på alle dine enheder. Det er den første sikkerhedsforanstaltning mod sikkerhedsbrud. Sørg også for at have en automatisk skærmlås. Jo mindre tid, jo bedre.

En stærk adgangskode er 14 tegn lang. Det skal være nemt for dig at huske, men svært for andre at gætte. Det skal også have en vis kompleksitet (tal, specialtegn, store/små bogstaver osv.). Undgå at bruge personlige oplysninger i din adgangskode, og aktiver altid multifaktorautentificering, hvor det er muligt.

Hvis du skal oprette en pinkode til et pengeskab eller en sikkerhedsboks på et hotelværelse, skal du sørge for, at den er unik og ikke en kode, du bruger på enhederne.

Adgangskoder til systemer skal altid være unikke for hvert system, og du må aldrig genbruge den samme adgangskode.

Deaktiver automatisk forbindelse

Automatisk forbindelse er en meget nyttig funktion i hjemmet eller på arbejdspladsen, og derfor er den slået til på de fleste af vores enheder. Når du er ude at rejse, kan din enhed automatisk oprette forbindelse til et trådløst netværk eller via Bluetooth.

Det kan give problemer, hvis du utilsigtet kommer til at oprette forbindelse til et netværk eller en enhed, der er ondsindet. Hvis du slår enhedens automatiske forbindelsesfunktioner fra, mens du er på farten, kan du kun oprette forbindelse, når du vil.

Mens du rejser

Tænk før du klikker

Phishing er, når en angriber bruger social manipulation til at forsøge at narre nogen til at udføre en handling. Det kan være at åbne en vedhæftet fil i en e-mail, klikke på et link eller betale en falsk regning. Det er den mest almindelige årsag til brud på informationssikkerheden. Hvis du ved et uheld åbner et phishing-link, skal du straks afbryde forbindelsen til internettet. Derefter kan du køre en virusscanning på din enhed for at vurdere, om det var en ondsindet virus, og tage de nødvendige skridt til at fjerne eventuel virus. Hvis du ved et uheld kommer til at indtaste dine login-oplysninger på en falsk hjemmeside, skal du straks ændre din adgangskode.

Hørt om quishing? Læs også om faren ved at blive svindlet af QR-koder

Undgå at forbinde til offentlig WiFi

Gratis offentlig WiFi-adgang kan være attraktivt, men det indebærer også betydelige sikkerhedsproblemer. Det er relativt nemt at oprette et netværk, der udgiver sig for at være en del af et hotel eller en lufthavn. Hvis du opretter forbindelse til et falsk netværk, risikerer du at blive udsat for informationstyveri, da cyberkriminelle vil kunne se og spore dine oplysninger, mens du er forbundet.

Det generelle råd er derfor at holde sig væk fra offentlig WiFi. Den mest sikre internetforbindelse er en privat forbindelse.

Når du rejser uden for Europa, kan dataroaming være dyrt. Det er generelt billigt at købe et lokalt SIM-kort/eSIM med en god datapakke, og det kan varmt anbefales.

Hvis du er nødt til at bruge offentlig WiFi, kan du minimere risikoen ved at bruge en VPN. En VPN sikrer din internetforbindelse. Det betyder, at ingen kan læse dine adgangskoder, dine data eller noget andet, du sender eller modtager online. Hvis du ikke har adgang til en VPN, skal du undgå at foretage onlinekøb eller oprette forbindelse til følsomme systemer, mens du bruger offentlig WiFi.

Rejser du til udlandet denne sommer? Vær forsigtig, når du bruger offentlig WiFi.

Undgå offentlige computere

Mange hoteller stiller offentlige computere til rådighed, som du kan bruge. Det kan være praktisk, men det anbefales kun at bruge dem i nødstilfælde. Det frarådes også at logge ind på følsomme systemer. Hvis du har logget ind et sted på din computer, skal du ændre adgangskoden til din konto ved hjælp af en anden enhed, f.eks. en smartphone.

Du har ingen anelse om, hvem der har adgang til disse computere, hvilken beskyttelse de har, om de har skadelige softwareprogrammer, eller om de har fysiske sporingsenheder tilknyttet – som keyloggers. Dine loginoplysninger kan blive stjålet på denne måde, så cyberkriminelle kan få adgang til dine konti senere, selv efter at du er kommet hjem.

Vær opmærksom på dine omgivelser

Hvis dine enheder bliver stjålet, er det en betydelig trussel mod din cybersikkerhed. Din computer, tablet, smartphone og selv dit smartwatch indeholder som regel følsomme oplysninger.

  • Efterlad ikke dine enheder uden opsyn på offentlige steder eller i transportmidler.
  • Lån dem ikke ud til nogen, du lige har mødt.
  • Efterlad dem ikke i din indchecket bagage på flyet.
  • Hav altid dine enheder på dig eller i pengeskabet på dit hotelværelse.
  • Vær ekstra forsigtig, når du besøger turistområder.

Vær diskret, når du indtaster dine adgangskoder eller ser følsomme oplysninger på offentlige steder. Folk i nærheden kigger måske med. Hvis du arbejder med følsomme oplysninger, når du er ude at rejse, kan du overveje at bruge en privatlivsskærm på din bærbare computer for at begrænse synligheden.

Undgå at tilslutte upålideligt tilbehør

USB-drev, eksterne harddiske osv., der kommer fra tvivlsomme kilder, kan være inficeret med skadelige programmer, der har til hensigt at stjæle dine oplysninger.

Er vi den rette partner for dig?

Besvar de 8 spørgsmål nedenfor for at se, hvordan vi kan hjælpe. En medarbejder kontakter dig for en uforpligtende samtale, når formularen er indsendt.


Spørgsmål 1 ud af 8

Spørgsmål 2 ud af 8.

Spørgsmål 3 ud af 8. Flere valg er mulige

Spørgsmål 3 ud af 8. Flere valg er mulige

Spørgsmål 4 ud af 8. Flere valg er mulige

Spørgsmål 5 ud af 8.

Spørgsmål 6 ud af 8. Flere valg er mulige

Spørgsmål 7 ud af 8.

Tak for dine svar! Med henblik på en uforpligtende samtale, vil en af vores medarbejdere kontakte dig inden længe.





Hvis du ikke længere ønsker at modtage vores mails, kan du til enhver tid afmelde dig i bunden af en mail/SMS, eller ved at kontakte Formue kommunikasjon@formue.no. Du kan også afmelde via vores Privacy Policy. Læs mere om hvordan vi passer på dine personoplysninger i vores Privacy Policy her


Dayne Skolmen Chief Information Security Officer at Formue

Dayne Skolmen er Head of IT Security på Formue og har 9 års erfaring med informationssikkerhed

Kontakt os