Formues Senior Family Advisor Helena von der Esch skriver om risikoen for at snuble på målstregen ved et generationsskifte. Hun påpeger, at det, trods grundig planlægning, er let at overse afgørende detaljer, som kan bringe hele processen i fare – og hun deler et konkret eksempel.
Han var stolt over at have gennemført generationsskiftet – og han havde tænkt på hver eneste detalje for at løse gåden om, hvordan man skaber en bæredygtig familievirksomhed for kommende generationer. Hver aktie, hvert familiemedlem, hvert bestyrelsesmedlem, hver leder og hver rolle i familievirksomheden var taget i betragtning.
Nu var det tid til mødet med rådgivere, jurister og eksperter, alle klar til at lytte til den selvsikre entreprenørs præsentation. Han var forberedt på at blive hyldet. Han havde jo faktisk klaret familievirksomhedens sværeste opgave: at afslutte sin tid som virksomhedsleder og overdrage roret til næste generation – efter halvtreds år med virksomhedsledelse og ejerskab (og endnu flere år i arbejdslivet!).
Og han kendte sine børn godt. Selvom de ikke havde samme drivkraft og energi som hans egen generation, stolede han fuldt ud på dem. De var oplært af ham, og de var i det store hele enige med ham om det meste.
Læs hvordan vi kan hjælpe dig med de vigtige juridiske dokumenter
I præsentationen fremgik det tydeligt, at der ikke var nogen tvivl om, hvordan generation to, men også tre – børn og børnebørn – passede ind i fremtidsvisionen. Alligevel viste entreprenøren ved mødebordet en imponerende selvindsigt og en følelse af tryghed, da han erkendte sin usikkerhed omkring generation fire. Disse personer var jo endnu ikke født, så han kunne ikke have en personlig opfattelse af dem. Og hvad med generation fem og seks – hvilke roller skulle han tildele dem i sin plan? Med en vis ængstelse vendte han sig mod eksperterne ved bordet og delte sin tanke: Ville det være muligt at forvente ansvar fra dem, eller risikerede det at svække hans plan? Det handlede trods alt om familien. Eksperterne kiggede forundret på ham, så på hinanden, kiggede ned i dokumenterne på bordet og mødte derefter igen hans blik.
Hvorfor var børnene i halvtredserne, som havde tilbragt hele deres arbejdsliv i familievirksomheden, og efterfølgerne – de unge og kraftfulde søjler for fremtiden – fraværende ved mødebordet? Entreprenørens svar var, at de ikke var blevet indkaldt til mødet. De ville blive informeret, så snart alle papirer og planer var nedfældet i den rette form – de var jo hverken eksperter i jura, rådgivning eller særligt kyndige på området.
Eksperterne så på hinanden igen, alle med samme tanke: Der manglede tydelig kommunikation. Der var ikke skyggen af dialog. Kunsten at forene en familie og bygge bro mellem generationer gennem tillid var fuldstændig fraværende.
Han havde skabt en plan på samme måde, som han havde ledet sine virksomheder. Men ingen andre var klar. Han havde omhyggeligt tænkt på hver eneste detalje for at løse gåden om at skabe en bæredygtig familievirksomhed for kommende generationer – men han var langt fra færdig med noget som helst.
Mange har ikke en klar plan for, hvordan de skal overføre deres værdier til den næste generation. Hvorfor er det vigtigt at have en plan og hvad er vigtigt at huske på? Læs vores bedste tips til et vellykket generationsskifte og hvordan du overdrager værdierne til den næste generation, uden at miste kontrollen over virksomheden.