Nye muligheder ved generationsskifte af familievirksomheder

Skrevet af Malou Trebbien

Det fremsatte lovforslag, L 123, der skal forbedre mulighederne for generationsskifte af familievirksomheder, er nu endelig vedtaget. Dermed er bl.a. indførelse af et retskrav på en forenklet skematisk værdiansættelse, samt nedsættelse af bo- og gaveafgiften fra 15% til 10% ved generationsskifte til nærtstående, en realitet. Sammen med en lempelse af den såkaldte “pengetanksregel” bliver det nu lettere og mere attraktivt at overdrage virksomheden til næste generation. Lovændringen er en del af ”Aftale om et stærkere erhvervsliv”, som blev indgået mellem en række politiske partier i 2024. 

Hvad ændres? 

Der indføres et retskrav om anvendelse af en skematisk model til værdiansættelse ved generationsskifte inden for den nærmeste familie. Retskravet betyder, at parterne får mulighed for både at vælge modellen til og fra. Hvis modellen anvendes korrekt, skal skattemyndighederne som hovedregel acceptere den fastsatte værdi – også selvom den måtte afvige fra markedsværdien. Det forventes, at modellen ofte vil føre til en lavere værdiansættelse end markedsværdien. Modellen kan kun benyttes ved overdragelser, hvor der er mulighed for skattemæssig succession, og udelukkende som grundlag for beregning af gave- og boafgift. Ændringen gælder for gaver givet fra og med den 1. oktober 2024 samt for udlodninger fra dødsboer, hvor arvelader er afgået ved døden den 1. oktober 2024 eller senere.

Aktive udlejningsejendomme kan kvalificeres som driftsaktiver og dermed overdrages med skattemæssig succession 

Denne ændring vil medføre at flere virksomheder vil opfylde den såkaldte pengetanksregel, hvorefter et generationsskifte kun kan ske med skattemæssig succession, hvis aktiver og indtægter i overvejende grad stammer fra drift. Der er en række betingelser, der skal være opfyldt før der er tale om aktiv udlejningsvirksomhed. Bl.a. skal overdrageren have en direkte og indirekte ejerandel af ejendommen på mere end 50%, eller råde over mere end 50% af stemmerne i den virksomhed, der ejer ejendommen. I begge tilfælde kan medtages ejerandele/stemmer der tilhøre nære relationer. Driften af ejendommen må endvidere ikke i overvejende grad være overladt til en uafhængig tredjemand, f.eks. et administrationsselskab. Ændringen har virkning for overdragelser eller udlodninger fra dødsboer, der sker 1. januar 2025 eller senere 

Nedsættelse af bo- og gaveafgiften fra 15 til 10 procent ved overdragelse af erhvervsvirksomhed til den nære kreds 

Anvendelse af den nedsatte afgift forudsætter at en række betingelser er opfyldt, herunder at der kan ske overdragelse med skattemæssig succession. Det er ikke et krav at overdragelsen rent faktisk gennemføres med skattemæssig succession, så længe betingelserne herfor er opfyldt. Successionsbetingelserne omfatter bl.a. at pengetanksreglen skal være opfyldt. Derudover skal overdrageren have ejet virksomheden i mindst 1 år før overdragelsen, og deltaget aktivt i driften, og erhververen skal opretholde ejerskabet i 3 år efter overdragelsen. Ændringen har virkning for gaver som er givet fra og med 1. oktober 2024 eller hvor arvelader er død efter 1. oktober 2024.  

Læs også artiklen om generationsskifte: Alt på plads, men ikke klar med noget som helst

Nedsættelse af bo- og gaveafgiften for søskende  

Der er også godt nyt til dem, der gerne vil begunstige søskende med arv eller gave. Fra og med 1 januar 2027 nedsættes bo- og gaveafgiften, så søskende fremover ligestilles med f.eks. børn og børnebørn. Det betyder, at gaver til søskende fra dette tidspunkt ikke længere er indkomstskattepligtige, men i stedet udløser en gaveafgift på 15%. Tilsvarende fjerens tillægsboafgiften, så arv til søskende fremover kun pålægges boafgift med 15% i stedet for de nuværende 36,25%.  

Ændringen betyder også, at søskende efter 1. januar 2027 er omfattet af den nedsatte bo- og gaveafgift fra 15% til 10% ved overdragelse af erhvervsvirksomhed. 

Fortsat behov for rådgivning 

Selvom de nye regler på mange måder skaber forudsigelighed og bedre vilkår for generationsskifte, indeholder de også en række undtagelser og faldgrupper. Det er vigtigt at have klarhed over alle nuancer, inden man gennemfører en planlagt overdragelse.  

I visse tilfælde kan man indtil den 1. september 2025 søge om genoptagelse, hvis der er gennemført et generationsskifte efter de tidligere regler. Dette kan i mange tilfælde medføre en besparelse af afgift.  

Ønsker du en uforpligtende samtale om, hvordan vi kan hjælpe dig med dine juridiske dokumenter? Udfyld formularen og vi vil kontakte dig hurtigst muligt. 






Hvis du ikke længere ønsker at modtage vores mails/SMS'er, kan du til enhver tid afmelde dig i bunden af en mail/SMS, eller ved at kontakte Formue kommunikasjon@formue.no. Du kan også afmelde via vores Privacy Policy. Læs mere om hvordan vi passer på dine personoplysninger i vores Privacy Policy her.







Malou Trebbien Head of Tax & Legal

Malou Trebbien er Head of Tax & Legal hos Formue. Hun har en baggrund som advokat og har mange års erfaring som rådgiver inden for familieret og arveplanlægning med bl.a. oprettelse af testamenter, ægtepagter og fremtidsfuldmagter samt behandling af dødsboer.

Kontakt os