Sådan åbner du arvesnakken med dine forældre

Skrevet af Helena von der Esch

At tale om arv kan være en svær og ubehagelig samtale, men at undgå den kan føre til konflikter i fremtiden. Hvordan kan man tage hul på emnet med sine forældre og sikre, at der ikke opstår ubehagelige overraskelser? Helena von der Esch, Senior Family Advisor hos Formue, giver her sine bedste råd.  

Tanken om, at livet en dag slutter, kan være vanskelig at håndtere. Men for at undgå stridigheder om fordeling af ejendele er det vigtigt at overveje nøje, hvordan arven skal fordeles.

Selvom en ligelig fordeling mellem arvingerne umiddelbart kan virke som den mest retfærdige løsning, er der både objektive og subjektive hensyn, som bør inddrages i overvejelserne.

Ejendele med stor følelsesmæssig værdi, som eksempelvis ejerandele i familievirksomheden, sommerhuset eller barndomshjemmet, kan skabe udfordringer. Hvad der føles fair for én, er ikke nødvendigvis det samme for en anden. Måske har en arving påtaget sig en omsorgsrolle for forældrene og dermed fravalgt karriere og pensionsopsparing. Andre arvinger har muligvis modtaget økonomisk støtte tidligere i livet, hvilket kan føre til en oplevelse af ubalance.

Formues Senior Family Advisor Helena von der Esch.

Forebyg konflikter med åbenhed

At beslutte, hvordan sådanne forskelle skal kompenseres, og hvad der er retfærdigt, kan være både komplekst og følsomt. Men selvom arvestridigheder kan opstå lettere, end man tror, kan de heldigvis forebygges. Nøglen til en vellykket arvefordeling er at tage samtalen i god tid. Åben dialog skaber klarhed, styrker familiebåndene og letter planlægningen. Erfaring viser, at når familiemedlemmer inddrages i beslutningsprocessen, opstår der ofte større forståelse for de valg, der træffes. Når alle deltager aktivt i diskussionerne og lytter til hinandens synspunkter, skabes et mere sammenhængende billede af familiens ønsker og behov.

Sådan sikrer I en fair og harmonisk arvefordeling  

For at undgå konflikter kan det være nyttigt at følge disse fire råd:

1. Sørg for, at der findes en plan

Uanset alder er det vigtigt at have en klar plan for fordelingen af arv. Hvis du har en fornemmelse af, at dine forældre ikke har taget stilling til dette endnu, bør du udtrykke dine tanker og bekymringer. Del også gerne dine egne overvejelser om, hvordan du ønsker at planlægge arven til dine egne børn.

2. Vær proaktiv

Vent ikke passivt på, at samtalen opstår. Tag selv initiativ, eventuelt sammen med de andre arvinger, og foreslå en familiemiddag eller et møde, hvor emnet kan tages op.

3.  Lav grundige forberedelser  

Foreslå dine forældre at lave en oversigt over ejendele, som skal overføres som arv, og hvad disse ejendele betyder for familien. Det kan skabe en vigtig dialog og hjælpe med at afklare forventninger.

4. Involver en professionel rådgiver

Overvej at inddrage en neutral og erfaren rådgiver til at facilitere samtalen. Det kan bidrage til, at processen bliver mere retfærdig og transparent. Sørg også for at tage referater fra møderne, så der er klare aftaler og en fælles forståelse af eventuelle ændringer.

Læs også 4 gode grunde til at få oprettet et testamente

Få hjælp til de juridiske dokumenter

Hvis du har spørgsmål eller ønsker hjælp til udarbejdelse af et testamente eller andre juridiske dokumenter, er du altid velkommen til at kontakte os her.

Helena von der Esch Senior Family Advisor

Helena von der Esch er Senior Family Advisor hos Formue og har over 10 års erfaring inden for virksomhedsledelse som marketingchef i forlagsbranchen og 15 års erfaring som rådgiver for ejere af familievirksomheder. Helena har en bred ekspertise inden for ejerskab, iværksætteri og familie og arbejder i generationsskifteprocessen med facilitering, mægling, uddannelse og ledelsesstrukturer.

Kontakt os