Opstartsfonden Antler jagter flere hundrede nordiske iværksættere

Skrevet af Mia Gustavfson

Opstartsfonden Antler jagter den næste store nordiske teknologistjerne. – Vi ønsker at give exceptionelle enkeltpersoner de ressourcer, de har brug for, for at realisere deres drømme, opbygge store virksomheder og påvirke verden positivt, siger grundlægger og administrerende direktør Magnus Grimeland. Formue investerer nu i Antlers seneste nordiske fond, Antler Nordic II.   

Formue tager Antler ind som en ny forvalter i Private Equity-løsningerne ved at investere ti millioner euro i forvalterens anden nordiske fond. Antler kalder sig selv en “Day Zero Investor” og er en blanding mellem et risikokapitalselskab og en “fødselshjælper” for iværksættere. Den første nordiske fond, der blev lanceret i 2021, indsamlede 36 millioner dollars. Fonden investerer i dag i 144 nordiske tidlige startups. I den anden nordiske fond, som Formues kunder deltager i, forventes der at blive indsamlet i alt 150 millioner euro, som skal investeres i nordiske iværksættere, især inden for grøn teknologi. Det kan give flere hundrede iværksættere mulighed for at udvikle virksomheder i Norden, der kan påvirke planeten positivt. 

-Vi ønsker at give exceptionelle enkeltpersoner de ressourcer, de har brug for, for at realisere deres drømme, opbygge store virksomheder og påvirke verden positivt, siger grundlægger og administrerende direktør Magnus Grimeland. 

Bidrager til mangfoldighed og grøn omstilling

Magnus Grimeland voksede op på landet i Sande i Vestfold og drømte allerede som tolvårig om at studere på United World College – en international uddannelsesinstitution med skoler over hele verden. Som 16-årig realiserede Magnus sin drøm på en af de ældste og mest kendte UWC-skoler. Her var han omgivet af mange, der ønskede at gøre verden til et bedre sted. Hvad han ikke vidste dengang, var, at han selv, blot nogle få år senere, skulle arbejde med præcis det. Som grundlægger og leder af Antler giver han unikke personer unikke muligheder for at skabe fremtidens virksomheder, samtidig med at han fremmer mangfoldighed blandt iværksættere. Globalt set går kun 1,8 procent af risikokapitalen til kvindelige iværksættere, mens Antler har omkring 30 procent af holdene mindst én kvindelig grundlægger. De inkluderer også grundlæggere med forskellig baggrund og erfaring, hvilket resulterer i en meget mangfoldig gruppe af iværksættere. 

Fra college til Harvard – via specialstyrken 

Vejen fra drømmeskolen til Antler var aldrig selvsagt. Ifølge Magnus blev den derimod formet af muligheder, der skabte nye muligheder. 

Han fortæller, hvordan han efter gymnasiet blev optaget i den norske flåde og valgt til Norwegian Naval Special Forces. Tiden i militæret førte ham til Harvard University, hvor han studerede sammen med Mark Zuckerberg, grundlægger, formand og administrerende direktør for Meta (tidligere Facebook), og andre prominente navne. Magnus hoppede ikke på Facebook-toget, men tiden på Harvard vakte interessen for tech- og vækstvirksomheder.  

-Det var en æra præget af begivenheder som Intels succes, internettets boom og den såkaldte dotcom-boble i USA, og venturekapitalselskaber spillede en central rolle i finansieringen af mange nye teknologiselskaber. 

Bygget op fra bunden – via McKinsey 

Og teknologi var næste skridt. Efter Harvard ventede rollen som juniorpartner i McKinsey & Co., hvor han arbejdede med nogle af de mest kendte teknologiselskaber i Nordamerika, Europa og Asien. Her fik han mulighed for at anvende, hvad han havde lært, og interessen for tech- og vækstvirksomheder voksede til et ønske om at gøre noget globalt. 

I slutningen af sin karriere i McKinsey startede han Zalora, som blev en e-handelsgigant inden for mode i Sydøstasien. Han opbyggede virksomheden fra bunden og solgte den til det multinationale selskab Global Fashion Group (GFG) i 2015. 

Startede e-handelsgigant. Magnus opbyggede Zalora til en e-handelsgigant i Sydøstasien

Fjerner hindringer for iværksættere 

Nu ønskede Magnus at gøre noget helt andet – og i 2017 så den globale “opstartshub” og risikokapitalselskabet Antler dagens lys i Singapore. Året efter etablerede Antler sig i Stockholm, og derfra investeres der i blandt andet fintech, femtech og foodtech. 

I dag er Antler den mest aktive tidlige fase-investor i Norden og globalt. Selskabet er til stede på 27 steder i seks kontinenter. Deres samlede portefølje inkluderer over 900 porteføljevirksomheder med en samlet værdi på 3,7 milliarder amerikanske dollars og omkring 5600 iværksættere fra mere end 145 forskellige nationaliteter. Blandt de svenske virksomheder, der har fået hjælp fra Antler, finder vi blandt andet DigIP, Traxlo, Hypertype og Buddywise. 

Nøgletal fra Antler

Ikke en almindelig investor 

Magnus fortæller, hvordan Antler starter rejsen med iværksætterne før de har en virksomhed, og i mange tilfælde ikke har en klar idé om, hvad de ønsker at starte. 

-Mange risikokapitalselskaber investerer i eksisterende selskaber, hvilket er en god strategi. Men det, der gør Antler unik, er, at vi er med fra begyndelsen. Vi ønsker at finde dem, som har det, vi kalder “grit” – de mest lidenskabelige med stærk drivkraft. Måske kommer de til os med en forretningsidé, måske har de hverken en forretningsidé eller medstifter. 

Stimulerer iværksætteri over hele verden 

For at finde de rette personer har Antler oprettet 27 iværksætterprogrammer over hele verden. Sidste år søgte i alt 10.000 om at deltage i et af Antlers iværksætterprogrammer globalt. I første kvartal i år modtog de over 26.000 ansøgninger. Antler tilbyder omkring 150 til 200 iværksætterpladser i hvert program. Disse får finansiering, vejledning og adgang til Antlers brede netværk af rådgivere og eksperter over hele verden i to til tre måneder. Efter tolv uger skal deltagerne præsentere en idé for Antler. 

-I løbet af denne første periode arbejder vi sammen med deltagerne for at finde gode medstiftere, sikre, at de løser et reelt problem, og at de har en solid forretningsstruktur. Når en virksomhed allerede er etableret, er det svært at bede iværksætterne bruge to til tre måneder på at arbejde med os, inden vi investerer, siger han. 

Trangt nåleøje 

Hvis præsentationen er vellykket, køber Antler sig ind i virksomheden med en andel på ti procent. Derudover hjælper Antler iværksætterne med at komme ud på markedet, finde deres første kunder, ansætte personale og skaffe mere kapital.  

-På denne måde spreder vi risikoen og investerer i de allerbedste iværksættere, de bedste 1 procent. Vi støtter dem med startkapital, og de bedste af disse virksomheder igen, de bedste 1 procent, får mere kapital i runde to og tre, siger Magnus. 

-En betydelig del af kapitalen reserveres derefter for yderligere at investere i de bedste 20 til 30 procent af denne 1 procent. På denne måde fokuserer vi kapitalen på de virksomheder, der skiller sig mest ud i porteføljen. 

Han siger, at der går mellem tre og tolv måneder, før porteføljevirksomhederne skal hente mere kapital efter den første runde. 

-Det er her, vi ser en stigning i værdien af vores første investeringer, men det kan tage fire til otte år, før vi ser de virkelig store succeser, og derfor er det så vigtigt at skabe momentum tidligt i processen. Hvis du ikke kan få tingene til at rulle fra starten, bliver det meget sværere. 

Formues kunder investerer i nordiske iværksættere 

I Norden er interessen for Antlers iværksætter program meget høj. Antler afvikler to iværksætterprogrammer om året, som tilsammen har haft omkring 5000 ansøgere. Cirka 160 personer får tilbud om at deltage i hvert af programmerne, der køres parallelt i Oslo, Stockholm, København og Helsinki. Efter tre måneder investerer Antler i omkring 20 virksomheder i hvert program. 

-Antler har udviklet sig til at blive en af de mest strukturerede tidlige fase-investorer i verden på kort tid. Det bliver spændende at se dem udvikle de næste store globale væksteventyr med udgangspunkt i Norden, siger Jan Nylund, ansvarlig for Private Equity i Formue. 

-Mange af de større problemer, der ofte kaldes ‘impact,’ er områder, hvor nordiske iværksættere er særligt stærke og kan opbygge virksomheder med globalt potentiale,” siger Magnus. 

Fremmer nordisk iværksætteri 

For at støtte de nordiske iværksættere, der deltager i programmerne, har Antler et hold på 30 personer, der arbejder med investeringer i Norden, partnere i Sverige, Norge og Danmark og over 100 rådgivere, der er eksperter inden for forskellige brancher. 

-Udover kerneholdet arbejder vi sammen med venturepartnere, der tidligere har opbygget succesfulde virksomheder i regionen. Alle i teamet har en investeringsrolle, hvor de sammen søger efter iværksættere at støtte og beslutter, hvilke projekter vi skal støtte. Vi søger normalt efter dem med erfaring i at starte virksomheder, men der kan være undtagelser,” siger Magnus. 

Investorer får mulighed for at investere i løsninger 

Antlers model giver mulighed for at investere i et stort antal virksomheder pr. fond, og forvalteren kommer tidligt ind i virksomhederne til en attraktiv pris. Det giver mulighed for godt afkast samtidig med, at investorerne i fondene får muligheden for at støtte fremtidige iværksættere, der forsøger at løse nogle af verdens største udfordringer. 

-Antlers investeringsfokus og strategi ligger inden for områder, der har stor betydning for samfundet, herunder bæredygtighed, klima, sundhed og uddannelse,” siger Magnus. 

Omtrent 75 procent af virksomhederne i porteføljen arbejder med målet om social bæredygtighed, og næsten 39 procent arbejder med løsninger på klimaændringer. Denne tilgang går ud over blot økonomisk afkast og bidrager til at løse nogle af verdens største udfordringer. 

Norden er attraktivt 

Magnus er sikker på, at nogle af fremtidens største virksomheder er under udvikling lige nu, måske gennem Antlers globale eller nordiske programmer. Han påpeger, at dagens 500 største virksomheder globalt i gennemsnit kun er 16 år gamle, og at de største virksomheder om 50 år sandsynligvis vil være anderledes end i dag. 

-Antler ser frem til at være en del af denne udvikling og støtte innovative løsninger inden for områder som avanceret kunstig intelligens, energi og transportindustri. I Norden er vores plan de kommende tre til fire år at identificere og støtte de mest lovende iværksættere i regionen, tiltrække de bedste iværksættere fra hele verden og fortsætte med at investere i de bedste 1 procent af disse,” siger Magnus. 

Han mener, at Norden er et attraktivt sted for iværksætteri og påpeger, at det er almindeligt, at virksomheder fra USA og andre dele af Europa samarbejder med nordiske iværksættere, når de udvider internationalt. Han mener, at det er afgørende for Norden at tiltrække talenter både nationalt og internationalt for at skabe succesfulde virksomheder. 

Tror på succes

Jan Nylund har stor tiltro til, at Antler vil lykkes med sin strategi. 

-Kombinationen af et stærkt opstartsmiljø i Norden og Antlers unikke tilgang og globale netværk giver gode muligheder for os for at deltage tidligt i fremtidige succeshistorier i regionen, siger Jan og tilføjer: 

 –Vi har søgt efter en investeringsmulighed med bred mangfoldighed og i hurtigvoksende tidlige teknologivirksomheder. Det bliver spændende at følge med i, hvordan Antler bidrager til at udvikle fremtidens teknologivirksomheder i Norden, og hvilke positive virkninger deres tilgang får for mangfoldigheden blandt nordiske iværksættere. 

Mia producerer og driver tekst og indhold, der offentliggøres på Formues blog Indsigt, samt anden ekstern kommunikation for Formue i Danmark.

Kontakt os