Sådan tjekker du, hvor bæredygtige dine investeringer er:

Skrevet af Fridtjof Wergeland

At navigere i junglen af forskellige fonde, der markedsføres som bæredygtige, kan være udfordrende. For at hjælpe forbrugerne har EU pålagt alle fondsforvaltere at klassificere deres produkter baseret på deres bæredygtighed. I denne artikel forklarer vi forskellen mellem Artikel 6, Artikel 8 og Artikel 9 fonde.

Mange velhavere ønsker at investere bæredygtigt, som det fremgår af Capgeminis World Wealth Report 2023. Finanssektoren tilbyder et væld af fonde, der markedsføres som grønne, men hvordan undgår man “green washing”? Den europæiske disclosureforordning, kendt som SFDR, som trådte i kraft i EU i 2021 og i Norge fra 2023, har gjort det lettere at sammenligne finansielle produkter. SFDR indebærer blandt andet, at alle fondsforvaltere skal klassificere deres produkter i en af tre kategorier, kaldet Artikel 9, Artikel 8 og Artikel 6.

Hvad er forskellen på Artikel 9, Artikel 8 og Artikel 6?

Her forklarer vi forskellen på de forskellige kategorier:

  • Artikel 9 fonde: Disse er de mest bæredygtige fonde. Bæredygtighed er hovedmålet, uanset om de sigter mod klimaneutralitet, ligestilling eller andre miljømæssige og sociale mål. Artikel 9-fonde er dedikeret til at løse disse udfordringer.
  • Artikel 8 fonde: Fondene er opmærksomme på ESG, men bæredygtighed er ikke nødvendigvis hovedmålet. Fondene skal vise, hvordan bæredygtighed er inkorporeret i strategier og beslutninger.
  • Artikel 6 fonde: Fondene har ingen specifikke bæredygtighedsmål. De er dog forpligtet til at vurdere bæredygtighedsrisiko i investeringsstrategien.

Fra teori til praksis

Trods forsøg på at standardisere, hvad der betragtes som “bæredygtigt”, er der stadig hindringer på vejen. En aktivitet kan passe ind i SFDR’s definition af bæredygtighed, men ikke opfylde kravene til bæredygtighed i taksonomien, som er en anden europæisk bæredygtighedsforordning.

Det blev også mere komplekst, da SFDR i 2022 indførte krav om, at Artikel 9 fonde skulle bestå af hundrede procent bæredygtige investeringer. Dette pressede mange fonde til at omklassificere sig fra Artikel 9 til Artikel 8. Senere, i 2023, introducerede EU en ny tilgang, der tillod fondsforvaltere mere frihed til at definere, hvad der faktisk udgør en bæredygtig investering. Som følge heraf er andelen af Artikel 9 fonde steget.

Se ud over betegnelserne

For private investorer kan landskabet virke forvirrende. Selvom SFDR’s intention var at skabe mere gennemsigtighed, føler mange sig bombarderet med information.

Så hvordan skal en investor navigere? Det grundlæggende råd er at se ud over betegnelserne. Selvom en fond er klassificeret under en bestemt artikel, bør investorer foretage deres egne vurderinger, herunder at undersøge fondenes bæredygtighedsrapportering.

Søg rådgivning

For dem, der føler sig overvældede, kan professionelle aktører være en værdifuld ressource. Hos Formue udfører vi både en kvalitativ og en kvantitativ analyse for at forstå og forbedre fondenes arbejde med bæredygtighed. Dette inkluderer evaluering af ESG-politik, klimamål og andre bæredygtighedsindikatorer såsom krænkelser af menneskerettigheder og kønsbalance i bestyrelserne. Endnu vigtigere er det, at når vi møder nye og eksisterende forvaltere, kortlægger deres tilgang til bæredygtighed og hvordan de fremmer bæredygtig udvikling i deres egne investeringsprocesser.

Har du brug for rådgivning om bæredygtighed? Kontakt os her.

Bæredygtig investering er ikke en one-size-fits-all-løsning. Mens reguleringer som SFDR giver en god start, ligger den endelige beslutning hos investoren. Med den rette vejledning, værktøjer og ressourcer kan man finde investeringer, der er i overensstemmelse med både økonomiske og bæredygtige mål.

Er vi den rette partner for dig?

Besvar de 8 spørgsmål nedenfor for at se, hvordan vi kan hjælpe. En medarbejder kontakter dig for en uforpligtende samtale, når formularen er indsendt.


Spørgsmål 1 ud af 8

Spørgsmål 2 ud af 8.

Spørgsmål 3 ud af 8. Flere valg er mulige

Spørgsmål 3 ud af 8. Flere valg er mulige

Spørgsmål 4 ud af 8. Flere valg er mulige

Spørgsmål 5 ud af 8.

Spørgsmål 6 ud af 8. Flere valg er mulige

Spørgsmål 7 ud af 8.

Tak for dine svar! Med henblik på en uforpligtende samtale, vil en af vores medarbejdere kontakte dig inden længe.





Hvis du ikke længere ønsker at modtage vores mails/SMS'er, kan du til enhver tid afmelde dig i bunden af en mail/SMS, eller ved at kontakte Formue kommunikasjon@formue.no. Du kan også afmelde via vores Privacy Policy. Læs mere om hvordan vi passer på dine personoplysninger i vores Privacy Policy her


Fridtjof Wergeland Sustainable Advisor

Fridtjof Wergeland er bæredygtighedsrådgiver hos Formue. Han hjælper kunder, der ejer virksomheder, med opstart og udvikling af bæredygtighedsarbejdet.

Kontakt os