
Sikke et år det har været indtil videre. En masse ståhej for ingenting? Det globale aktiemarked er tilbage i positivt territorium målt i lokal valuta, mens det stadig er lidt i minus i danske kroner. I dag serverer vi nogle letfordøjelige grafer i norske nationalfarver i anledning af Norges nationaldag den 17. maj.
Trump har vist, at han har en smertegrænse. Problemer på de finansielle markeder, en storm af klager fra det amerikanske erhvervsliv og utilfredshed blandt amerikanske vælgere har ført til en “pause” i handelskrigen og nedjusteringer af toldsatserne. Mange økonomer har også nedjusteret, sandsynligheden for en recession i den amerikanske økonomi. Der er fortsat stor usikkerhed, men signalet fra aktiemarkedet er nu, at udsigterne for økonomien ikke er så dårlige endda.
Denne rente vil normalt falde, hvis investorerne frygter recession, og vil omvendt stige, hvis økonomien forventes at blive bedre. De seneste måneder har der været tegn på, at udenlandske investorer ønsker at købe amerikansk statsgæld i lidt mindre omfang end tidligere. På trods af usikkerhed om den amerikanske økonomi, kan det forklare, hvorfor renterne er forblevet relativt høje og i perioder er steget.
Godt afkast i løbet af de seneste tolv måneder
Selvom vi mennesker har en lidt mærkelig besættelse af, at afkast skal måles pr. kalenderår, er det interessant at se, at de sidste tolv måneder faktisk har været rimeligt gode. Globale aktier er steget ca. 8,5 procent, målt i danske kroner, på trods af en svækkelse af US Dollar på omkring tre procent. Guldet har mistet noget fodfæste på det seneste, men afspejler en øget interesse fra centralbanker og investorer i samme periode.
Økonomier i Emerging Markets topper listen
Efter en lang periode med “amerikansk exceptionalisme” hjalp handelskrigen og truslerne mod Magnificent 7 fra kinesiske AI-konkurrenter investorerne med at åbne øjnene for aktier i blandt andet Europa, Japan og Emerging Markets. I løbet af maj måned, ser det dog se ud til, at de amerikanske aktier igen har taget fart.
Diagrammet ovenfor viser et kludetæppe af afkast i forskellige investeringskategorier. Emerging Markets er i spidsen indtil videre i 2025, med Europa en anelse efter. Billedet siger stadig mere end tusind ord, idet top- og bundplaceringerne skifter fra år til år, og det er umuligt på forhånd at vide, hvad der vil klare sig bedst og dårligst. Dette er endnu et argument for at sprede risikoen og investere i lidt af hvert.
Ingen nulrenteperiode i sigte
På rentemarkedet kan man se, hvad investorer og markedsdeltagere mener om renten langt frem. Markederne har på ingen måde altid ret, og der kan ske ting i økonomien, der både kan få forventningerne til at falde eller stige. Men uanset hvad, er der ikke meget, der tyder på, at vi vil vende tilbage til nulrenteperioden i den nærmeste fremtid. Det er nok også en god ting.
På trods af højere toldsatser i USA har det ind til videre ikke haft nogen effekt på inflationen, mens inflationen har vist tegn på at falde yderligere i eurozonen. Hvis tendensen fortsætter, kan det give centralbankerne tilstrækkelig tryghed ift. udviklingen i økonomien, til at sænke deres styringsrente. I USA er centralbanken dog lidt ekstra på vagt, af frygt for om tolden fører til højere inflation.
Hvorfor råder vi til at have et langsigtet perspektiv når du investerer?
Jo, for hvis du havde været maksimalt uheldig og investeret i aktiemarkedet lige før finanskrisen for 17 år siden, ville du stadig have haft et årligt gennemsnitligt afkast på 7,5 procent indtil i dag. Hvis det, der blev investeret før finanskrisen, var blevet solgt «på bunden» i april, ville afkastet stadig have været 6,4 procent om året i gennemsnit. Fordi økonomien og virksomhedernes indtjening vokser over tid, kan du investere på det værst tænkelige tidspunkt, sælge på et meget uheldigt tidspunkt og stadig ende med et pænt overskud. Tiden på markedet spiser forsøg på at time markedet til morgenmad.
Er du i tvivl om, hvordan du bedst navigerer i urolige tider, eller hvordan din portefølje bør sammensættes? Udfyld formularen og vi vil kontakte dig hurtigst muligt