Stærke finansmarkeder trodser politisk uro

Skrevet af Christian Lie

På trods af vedvarende usikkerhed omkring amerikansk handelspolitik og dens konsekvenser for verdensøkonomien har aktiemarkederne haft en meget positiv udvikling de seneste uger. Globale aktiemarkeder har nået nye historiske højder. Opsvinget kan tilskrives blandt andet robuste økonomier og reduceret frygt for Trumps politik.

Flere drivkræfter bag aktieopsvinget

Siden 1. april er værdien af globale aktier steget over seks procent målt i lokal valuta. Ser vi på perioden siden 8. april, hvor flere børser vendte rundt efter nogle dages uro ovenpå Trumps “Liberation Day” den 2. april, er kursstigningen for globale, amerikanske og europæiske aktier på 18 procent i lokal valuta.

Siden årsskiftet er det europæiske aktier, der er steget mest, med 11 procent målt i lokal valuta. Aktier i udviklingslande er oppe med seks procent, mens globale aktier er oppe omkring fire procent i lokal valuta. Det amerikanske S&P 500-indeks er oppe et par procent i dollar. Kinesiske aktier, målt ved MSCI China i lokal valuta, er steget 13 procent siden årsskiftet.

De vigtigste drivkræfter for kursstigningerne har været robuste økonomiske nøgletal, fortsat positive indtjeningsudsigter, en opfattelse af at Trump modererer sig ved større markedsreaktioner, aftagende inflation der øger muligheden for rentenedsættelser samt et solidt comeback for flere af de amerikanske teknologigiganter. Siden bunden den 8. april er et indeks over de ti største selskaber i USA steget 25 procent, og “Magnificent 7” stod alene for over halvdelen af afkastet i S&P 500 i maj.

Robuste økonomier

En oversigt fra flere såkaldte økonomiske overraskelsesindeks, som måler i hvilken grad økonomiske data fra forskellige regioner er bedre eller svagere end forventet blandt analytikere, har vist positive overraskelser for både kinesisk, europæisk og amerikansk økonomi. At tallene bliver bedre end ventet skyldes også, at analytikernes forventninger var blevet nedjusteret gennem april i takt med usikkerheden omkring handelskrigen. Indtil videre er der få tegn på opbremsning i amerikansk økonomi, mens der stadig er håb om, at rentenedsættelser og ekspansiv finanspolitik vil understøtte udviklingen i EU og Kina fremover.

Positive indtjeningsudsigter

Selvom analytikerne ved årets begyndelse forventede godt over ti procent vækst i selskabsindtjeningen for globale aktier i 2025, har nedjusteringerne indtil videre været moderate. Der forventes stadig omkring otte procent højere indtjening for selskaberne i år sammenlignet med sidste år. Medmindre vi får et større økonomisk tilbageslag, især i USA, giver de nuværende forventninger god støtte til aktiemarkederne. Det store spørgsmål er selvfølgelig om den usikkerhed, der præger mange virksomheder, også giver et mangelfuldt billede af, hvordan omsætning og indtjening vil udvikle sig fremover, da ingen helt ved, hvilke toldsatser der vil gælde. Dette kan føre til, at mange virksomheder afventer investeringer, hvilket igen giver lavere ordreindtægter for deres leverandører.

Mindre frygt for destruktiv handelspolitik i USA

Ved flere lejligheder har Trump reduceret toldsatser eller modereret sin retorik efter større markedsreaktioner eller modstand fra anerkendte investorer eller erhvervsledere. Dette bidrager til en opfattelse af, at et “worst-case scenario” for amerikansk og global økonomi virker mindre sandsynligt. Dette kan også føre til, at eventuelt nye negative udmeldinger fra Trump udløser mindre markedsreaktioner end de gjorde i begyndelsen af april.

Aftagende inflation giver håb om rentenedsættelser

Selvom det teoretisk forventes, at amerikanske toldsatser vil give øget prispres i USA, er dette endnu ikke kommet til udtryk i inflationstallene, som i den seneste måling viste 2,3 procent. I eurozonen er prisvæksten faldet til 1,9 procent – noget under centralbankens målsætning.

Comeback for amerikanske teknologigiganter

Den 8. april var værdien af de ti største selskaber i USA faldet med 22 procent, og der var meget snak om, at optimismen omkring Magnificent 7 var ved at falme. Det skyldtes i høj grad, at aktierne var steget markant i de foregående kvartaler, at de var højt prissat, og at kinesiske konkurrenter som DeepSeek truede deres markedsdominans. I løbet af maj har flere af giganterne fået medvind igen, forstærket af stærke kvartalsresultater – blandt andet fra Nvidia. En undtagelse er Apple, som stadig er faldet 20 procent siden årsskiftet, påvirket af, at selskabet er udsat for toldsatser mod Kina samt det, mange anser for at være en forfejlet implementering af kunstig intelligens i deres styresystem. Tesla-aktien faldt 14 procent mod slutningen af ugen efter en ordkrig mellem Elon Musk og Donald Trump på sociale medier. Dermed er Tesla-aktien faldet næsten 30 procent i år.

Stabile amerikanske statsrenter – indtil videre

En ekstra faktor, der har understøttet den positive stemning på de finansielle markeder, er fraværet af yderligere stigninger i amerikanske statsrenter. Selvom det forventes, at Trumps budgetforslag vil udvide det amerikanske budgetunderskud og gældsgrad, er bekymringerne om en nært forestående statsgældskrise i USA blevet dæmpet – i hvert fald midlertidigt. Stabile og relativt høje markedsrenter samt lavere risikopræmier på virksomhedsobligationer har også bidraget til pæn afkast i mange rentefonde. Globale virksomhedsobligationer med høj kreditkvalitet har givet hele 5,7 procent i afkast siden årsskiftet, mens globale virksomhedsobligationer med lav kreditkvalitet har givet 5 procent.

Gode udsigter, men to væsentlige risikofaktorer består

Så længe det økonomiske bagtæppe forbliver nogenlunde stabilt, og forventningerne til virksomhedernes indtjening ikke nedjusteres for meget, bør det give gode forudsætninger for de finansielle markeder. Meget af det positive, der kan ske, er dog allerede i et vist omfang afspejlet i kurserne efter en så stærk optur. Aktiemarkederne er generelt højere prissat end de historiske gennemsnit, især i USA. Det kan øge følsomheden, hvis der kommer et negativt vendepunkt i amerikansk økonomi og/eller en stigning i inflationen. En anden væsentlig risikofaktor er udmeldinger fra Trump-administrationen, som opfattes som negative for økonomien – herunder manglen på nye handelsaftaler med EU og Kina, samt hvis de toldsatser, der midlertidigt er sat på pause, bliver genindført på det oprindelige niveau. Den oprindelige pause på 90 dage udløber den 8. juli. Indtil videre har Trump-administrationen kun indgået en handelsaftale med Storbritannien – et land, USA har handelsoverskud med. En kommentator sammenlignede aftalen med at starte egen virksomhed, hvor den første kunde er ens egen mor.

 

Er du i tvivl om, hvordan du bedst navigerer i urolige tider, eller hvordan din portefølje bør sammensættes? Udfyld formularen og vi vil kontakte dig hurtigst muligt.






Hvis du ikke længere ønsker at modtage vores mails/SMS'er, kan du til enhver tid afmelde dig i bunden af en mail/SMS, eller ved at kontakte Formue kommunikasjon@formue.no. Du kan også afmelde via vores Privacy Policy. Læs mere om hvordan vi passer på dine personoplysninger i vores Privacy Policy her.







Christian Lie er chefstrateg hos Formue og har over 20 års erfaring fra den finansielle sektor. Christian er ansvarlig for interne og eksterne budskaber relateret til makroøkonomi, finansielle markeder, allokering og investoradfærd.

Kontakt os