–Mere tid til det jeg brænder for

Skrevet af Ingun Stray Schmidt

Efter at have udviklet og solgt to enormt succesfulde virksomheder er Hilde Midthjell mere end nogensinde bekymret for, hvad hun bruger sin tid på: “Ved at overlade min formue til Formue, har jeg ikke behøvet at bekymre mig om den del af mit liv. Jeg har mere tid til at gøre det, jeg brænder for, og det jeg er god til,” siger Midthjell.

Formue bevarer og udvikler den rigdom, der er skabt af mange dygtige og hårdtarbejdende iværksættere. En af dem er Hilde Midthjell. Først opbyggede og solgte hun Dermanor/Dermagruppen, en førende og profitabel virksomhed inden for salg af hudpleje- og makeupprodukter, og derefter købte hun strikvirksomheden Dale of Norway.

Vendte virksomheden rundt

Her gennemførte hun en imponerende omstrukturering, inden hun solgte virksomheden med en god fortjeneste til private equity-selskabet Altor i slutningen af 2017. Efter mere end 30 år som iværksætter og virksomhedsleder har Hilde Midthjell haft et mere roligt år.

– “Jeg ved stadig ikke, hvad det næste store projekt bliver, hvis der kommer et nyt projekt. Jeg funderer, indtil jeg finder noget, jeg har lyst til at gøre. Jeg vil gerne arbejde med ting, der føles meningsfulde. Det var også drivkraften, da jeg blev medlem af Dale of Norway,” siger hun.

Brugte for lidt tid på at forvalte egne aktiver: – Efterhånden gik det op for mig, at jeg brugte alt for lidt tid på at forvalte min personlige formue i forhold til at forvalte virksomheden. Jeg kunne være utrolig omhyggelig med at forhandle priser og aftaler med leverandører, men hvad der skete med mine private aktiver var underordnet,” siger Hilde Midthjell. Alle fotos: Einar Aslaksen.

Økonomisk succes

Hilde Midthjell har nu en stor formue, der er skabt gennem hårdt arbejde gennem mange år. Som mange andre succesfulde iværksættere har hun fundet det svært at finde tid til at forvalte sin kapital ved siden af sit fulde engagement i virksomheden, både som eneejer og administrerende direktør.

– “Det gik efterhånden op for mig, at jeg brugte alt for lidt tid på at forvalte min personlige formue i forhold til at forvalte virksomheden. Jeg kunne være utrolig omhyggelig med at forhandle priser og aftaler med leverandører, men hvad der skete med det jeg havde privat, var underordnet, siger Midthjell og tilføjer:

– “Jeg synes, det er spændende at skabe gode forretninger. Jeg bliver drevet af udfordringer og af at få tingene gjort. Jeg kan lide struktur, orden, markedsføring og mennesker. Finans og aktier er ikke min ting, her er folk forskellige.

Ville bruge pengene

I 2009 forlod hun Dermanor/Dermagruppen efter at have solgt virksomheden to år tidligere for en halv milliard NOK. På det tidspunkt var hun klar til at ansætte en rådgiver til at forvalte sine aktiver.

– “Jeg ville gerne have mere tid og mindre stress. Men jeg ville ikke beholde pengene i banken, jeg ville bruge dem”, siger hun.

– “Der var mange, der kontaktede mig på det tidspunkt, men jeg valgte Formue, fordi jeg havde hørt mange gode ting om virksomheden. Jeg kunne godt lide den uafhængige måde, som virksomheden arbejder på, siger hun.

Langsigtet samarbejde

Som iværksætter har Midthjell været engageret i at bygge sten for sten frem for at tage store risici.

– Det samme gælder for den måde, jeg forvalter mine penge på. Jeg vil gerne passe på den rigdom, jeg har skabt, men jeg vil ikke have, at den fordobles. Derfor kan jeg godt lide den diversificerede måde, som Formue har opbygget min portefølje på,” siger hun.

– Mange mennesker har en plan for den virksomhed, de er ved at udvikle, men de er ikke lige så gode til at lave en plan for deres formue. Kan du genkende det?

– Absolut, det gør jeg. Jeg synes, det er meget sjovere at arbejde med virksomheder, som jeg kan forstå og opbygge,” siger hun.

Alt samlet på ét sted

Med en betydelig formue følger også ansvar for, hvad der skal ske i tilfælde af sygdom og død. Midthjell har også følt dette ansvar.

– “Gennem Formue har jeg udarbejdet alt fra et testamente til en fremtidsfuldmagt. Jeg har også fået hjælp til at oprette en fond, så alt er afklaret, når jeg dør. Desuden har jeg indført sikkerhedsprocedurer for mine bankkonti. Jeg føler, at jeg er kunde hos en virksomhed, der tager sig af mig på mange områder, hvilket er meget betryggende,” siger hun og tilføjer:

– “Formue’s forretningsadministration fører også alle mine regnskaber. I årenes løb har jeg haft med mange mennesker at gøre, som har forbindelser og skjulte bindinger. Det bryder jeg mig ikke om,” siger hun.

Føler sig godt passet på: -Jeg føler, at jeg er kunde hos en virksomhed, der tager sig af mig på mange områder, og det er meget betryggende. Foto: Einar Aslaksen.

Værdiskabende rådgivning

Sideløbende med sit ejerskab af Dale of Norway har Midthjell investeret betydeligt i fast ejendom gennem de seneste ti år, gennem forskellige investeringsselskaber. Som aktiv forretningskvinde med forskellige forpligtelser, har hun haft brug for rådgivning inden for andre områder end formueforvaltning.

– “Jeg har ikke et stort investeringsmiljø omkring mig, og jeg har heller ikke en familie med ekspertise inden for finansiering. Jeg er god til den operationelle side, men når det kommer til finansiering, dvs. valutasikring, valg af mæglerfirma ved salg af virksomheden og lignende, har det været godt at have dygtige folk i Formue at tale med og tage med til forskellige møder,” siger hun og tilføjer:

– “Nogle gange bliver jeg behandlet anderledes, fordi jeg er en kvinde. Jeg håndterer det professionelt, men det har været godt at have kompetente rådgivere at tale med, som ved, hvad jeg laver, og som er fornuftige, når den slags sker,” siger hun.

Ønsker at gøre noget meningsfuldt

Siden salget af Dale of Norway er Midthjell’s liv gået betydeligt langsommere. Mange års lange dage foran computeren har resulteret i betændelse i begge skuldre, og det har taget tid at komme af med den. Hun bruger en del af sin tid på at blive bedre bekendt med forskellige velgørenhedsprojekter, som hun gerne vil støtte.

– “Jeg har været involveret som bestyrelsesmedlem i Partnership for Change og Unicef. Jeg har oprettet min egen fond, og jeg vil gerne gøre noget, der har en god nyttevirkning. Så det er rart at se på, hvad der virker, hvordan andre gør det, og finde projekter, der interesserer mig,” siger hun.

Hverken spild af penge eller tid

– Tænker du anderledes omkring det at have en formue nu, end du gjorde tidligere?

– Jo større den bliver, jo mere profileret bliver den. Efter at jeg solgte Dale of Norway, steg den til over en milliard kroner, hvilket gav mig mere opmærksomhed. Men jeg har allerede nok at leve for, og jeg er ikke interesseret i at bruge en masse penge. Det er rart at vide, at jeg har så mange penge, at jeg kan gøre, hvad jeg vil, men jeg spilder ikke penge på et projekt, som jeg ikke er sikker på,” siger hun og tilføjer:

– “Det kribler lidt, men jeg er mere bevidst end nogensinde før om, hvad jeg vil bruge min tid på resten af mit liv!

Ingun Stray Schmidt Head of PR and content i Formue

Ingun er ansvarlig for indhold og PR hos Formue. Hun har det redaktionelle ansvar for alt skriftligt materiale, der offentliggøres på Formues blog Indsigt, samt for rapporter, der produceres af Formues marketingafdeling. Hun er gruppens pressekontaktperson.

Kontakt os