Årlig omkostnings­rapport – mange overser dyre gebyrer

Skrevet af Mia Gustavfson

Hvert år i marts tjekker danskerne deres årsopgørelse. Nogle kan glæde sig over penge tilbage i skat, mens andre må indstille sig på en efterregning. Men midt i skatteregnskabet går en anden vigtig opgørelse ofte ubemærket hen: Bankernes årlige omkostningsrapport. Christian V. Hansen, administrerende direktør i Formue Danmark, deler her sine erfaringer med, hvordan mange danskere overser denne rapport og dermed ikke er klar over, hvad de reelt betaler i investeringsgebyrer.

Bankerne er forpligtede til at sende en rapport om investeringsomkostninger til kunder med investeringer hvert år, typisk i marts. Rapporten giver et samlet overblik over, hvad kunden betaler for at investere.

 – Mange danskere kender hverken til rapporten eller dens betydning. Omkostningsrapportens sprog er ofte teknisk og svært tilgængeligt for almindelige kunder. Vi erfarer derfor, at de, der er opmærksomme på rapporten, ofte opsøger rådgivning og forklaringer på, hvad der egentlig står, siger Christian V. Hansen.

Mange betaler mere end de tror

Forestil dig, at du tanker din bil og først et år senere opdager, at den reelle pris var fem gange højere, fordi der var skjulte tillæg. På samme vis kan omkostningsrapporten ofte overraske.

Når en bankkunde investerer, betaler de ikke kun for selve aktien eller fonden, men også gebyrer som kurtage for handel, depotopbevaring og eventuelt valutaveksling ved køb af udenlandske aktier. Ved investering i fonde betales der typisk også løbende gebyrer for forvaltning og rådgivning.

–  Konsekvensen er, at mange betaler mere, end de tror. Man kan have en forventning om at have betalt 5.000 kroner i gebyrer, men når alle omkostninger lægges sammen, kan det reelle beløb være op mod 25.000 kroner. I nogle tilfælde viser omkostningsrapporterne, at danskere har betalt flere hundrede tusinde kroner uden at være klar over det, siger Christian.

Behov for øget gennemsigtighed

Problematikken rejser et vigtigt spørgsmål: Skal banker og kapitalforvaltere være mere åbne om gebyrerne, eller er det kundernes ansvar at dykke ned i detaljerne og gennemskue dem?

– Jeg mener, at banker og alle andre forvaltere af kapital har et ansvar for større gennemsigtighed. Kunder bør løbende kunne se, hvad de reelt betaler i gebyrer – ikke blot én gang årligt i en uigennemskuelig rapport, der risikerer at ende i glemslen, siger Christian.

Afrundingsvis opfordrer han til opmærksomhed: Log ind i din netbank, find den årlige omkostningsrapport, og tjek gebyrerne – måske betaler du mere, end du tror.

 

Formue Danmark – din transparente og uafhængige rådgiver

Hos Formue Danmark har vi en klar mission: at sikre vores kunder fuld gennemsigtighed omkring investeringsomkostninger. Vi tilbyder rådgivning uden skjulte gebyrer og uden bagvedliggende interesser i at sælge specifikke produkter. Vi hjælper vores kunder med at skabe et klart overblik over, hvad de reelt betaler og om der er mulighed for at optimere deres investeringer.

Ønsker du en uforpligtende samtale om, hvordan vi kan hjælpe dig med at optimere dine investeringer? Udfyld formularen og vi vil kontakte dig hurtigst muligt.






Hvis du ikke længere ønsker at modtage vores mails/SMS'er, kan du til enhver tid afmelde dig i bunden af en mail/SMS, eller ved at kontakte Formue kommunikasjon@formue.no. Du kan også afmelde via vores Privacy Policy. Læs mere om hvordan vi passer på dine personoplysninger i vores Privacy Policy her.







Mia producerer og driver tekst og indhold, der offentliggøres på Formues blog Indsigt, samt anden ekstern kommunikation for Formue i Danmark.

Kontakt os