Specialistens tre tips til et vellykket generationsskifte

Skrevet af Helena von der Esch

Kun 47% har en klar plan for, hvordan deres aktiver og kapital skal overdrages til næste generation*. Men hvor vigtigt er det at planlægge sit generationsskifte – og hvad må man ikke glemme? Her deler Helena von der Esch, Senior Family Advisor hos Formue, sine tre tips til et vellykket generationsskifte.

Et generationsskifte defineres som en overførsel af aktiver og kapital fra en ældre til en yngre generation. Det kan være kapital, ejendom, ejerskab i en familievirksomhed eller andre værdier. Det er vigtigt at have en generationsskifteplan af forskellige årsager, men mange mennesker mangler en klar plan for, hvordan deres aktiver og kapital skal overføres til næste generation.

– Et generationsskifte kan i mange tilfælde være mere omfattende, end man først tror, og jeg oplever, at mange ejere ikke er tilstrækkeligt forberedte på at håndtere forandringer i de virksomheder, de ejer. Det er vigtigt at have en klar plan – og det er vigtigt at planlægge i god tid, længe før det sker. Processen er afgørende for et vellykket generationsskifte og en måde at vise dine arvinger, at du bekymrer dig om deres fremtid,” siger Helena von der Esch, Senior Family Advisor hos Formue.

Læs også 5 vigtige juridiske dokumenter

Her deler Helena von der Esch sine tre tips til et vellykket generationsskifte:

1. Begynd nu – vent ikke

Mange venter på det rigtige tidspunkt til at starte deres generationsskifte, og nogle gange bliver det udskudt på grund af frygt for, at processen vil føre til ubehagelige samtaler og udfordrende beslutninger. Husk, at det aldrig er for tidligt at starte processen, det rigtige tidspunkt er ofte her og nu.

2. Involver alle relevante parter

En pose penge kan deles op i lige store eller forskellige dele – uanset hvad, kan det være nødvendigt at forklare, begrunde og håndtere det. Det er vigtigt, at du spørger dig selv, hvem der er den mest bæredygtige ejer fremadrettet, og hvad der er bedst for hvert familiemedlem. Hav en åben og ærlig kommunikation, sørg for, at alle er involverede og forstår processen, hvad de kan forvente, og hvad der vil ske. Dette kan være afgørende.

3. Få hjælp fra en ekstern, uafhængig part

At have en uafhængig part i processen, som har de rette færdigheder og erfaring med lignende processer, og som kan se situationen udefra, kan fremme processen. Det kan også reducere potentielle konflikter og følelser af bekymring og usikkerhed.

Hvis du har spørgsmål eller behov for assistance til udarbejdelse af et generationsskifte eller andre vigtige juridiske dokumenter, er du velkommen til at kontakte os her.

*Baseret på Scan her Wealth 2022-rapporten, der blev gennemført i efteråret 2021 med 452 skandinaviske kvindelige respondenter med en formue på mere end 5 MSEK/6 MNOK/4 MDKK) i alderen 26 til 78 år.

Helena von der Esch Senior Family Advisor

Helena von der Esch er Senior Family Advisor hos Formue og har over 10 års erfaring inden for virksomhedsledelse som marketingchef i forlagsbranchen og 15 års erfaring som rådgiver for ejere af familievirksomheder. Helena har en bred ekspertise inden for ejerskab, iværksætteri og familie og arbejder i generationsskifteprocessen med facilitering, mægling, uddannelse og ledelsesstrukturer.

Kontakt os