
Hvert år bruger mange danskere tid og penge på at mindske deres formue i et forsøg på at undgå, at deres dødsbo bliver skattepligtigt. De giver gaver til deres arvinger, overdrager ejendomme eller sælger deres investeringer. Men i mange tilfælde er det slet ikke nødvendigt.
Hos Formue Danmark oplever Malou Trebbien, Head of Tax & Legal, at folk i deres sidste leveår har givet så meget af deres formue væk, at de selv har endt i en presset økonomisk situation. Og ofte viser det sig, at deres dødsbo alligevel ikke ville være blevet skattepligtigt. Det betyder, at de kunne have beholdt deres formue uden at skulle bekymre sig om unødig skat. Det kommer Malou nærmere ind på her.
Hvornår er et dødsbo skattepligtigt?
Et dødsbo bliver skattepligtigt, hvis enten den samlede nettoformue eller bruttoaktiverne overstiger 3.399.600 kroner (2025-tal). Det er dog vigtigt at vide, at ejendomme, der kan sælges skattefrit efter parcelhusreglen, kun tæller med, når nettoformuen opgøres, og ikke i bruttoaktiverne. Det er som udgangspunkt handelsværdien af aktiverne, der anvendes ved beregningen, opgjort på skæringsdagen i dødsboet. Skæringsdagen vil ofte ligge omkring afslutningen af dødsboet, men kan også placeres tidligere.
Det er ikke altid et problem at have et skattepligtigt dødsbo
Der er mange gode intentioner bag at forsøge at sikre, at et dødsbo ikke bliver skattepligtigt. Men det er ikke altid nødvendigt eller fordelagtigt. Det er nemlig kun bestemte aktiver, såsom værdipapirer og kapitalandele, der kan udløse en avancebeskatning, hvor der skal betales skat af en eventuel fortjeneste. Det er ofte denne avancebeskatning, der kan være ”farlig”, i den forstand, at der her kan ligge en betydelig latent skattebyrde for arvingerne.
For eksempel: Hvis en afdød har købt aktier for 100.000 kroner, og de på skæringsdagen i dødsboet er 2,1 millioner kroner værd, vil boet blive beskattet af den fortjeneste, der er opnået. Men hvis aktierne i stedet er faldet til 90.000 kroner, er der intet at beskatte, og der kan endda opnås fradrag for tabet.
Tænk dig om før du skærer i formuen
Selv hvis et dødsbo bliver skattepligtigt, er det ikke nødvendigvis en ulempe for arvingerne. Mange går langt for at mindske deres formue, men risikerer at sætte sig selv i en økonomisk presset situation uden grund. Hvis boet ikke indeholder skatterelevante aktiver, sker der ingen avancebeskatning, uanset hvor stor formuen er. For eksempel, hvis en ejendom sælges med en stor gevinst, vil salget være skattefrit, så længe afdøde selv kunne have solgt ejendommen skattefrit.
Læs også: Er du på forkant med din bagkant? – sådan forbereder du dødsboet
Få rådgivning før du handler
Det kan være en god ide at omstrukturere sin formue med henblik på at reducere en eventuel skattebyrde. Men det er vigtigt at tage beslutningen baseret på fakta frem for frygt. Hvis din formue består af skatterelevante aktiver med en potentiel skattemæssig byrde, kan det være en fordel at strukturere din formue anderledes. Men inden du begynder at mindske din formue, så overvej at tale med en skatterådgiver, der kan vurdere din situation og sikre, at du tager den rigtige beslutning for dig og din familie.
Formue er Nordens førende uafhængige rådgivningsfirma inden for Financial Life Management. Vi tilbyder skræddersyet rådgivning til velhavende privatpersoner, familier og fonde inden for investering, pension, skat, jura og arv – herunder også skatterådgivning og håndtering af dødsboer.