Er du på forkant med din bagkant? – sådan forbereder du dødsboet

Skrevet af Malou Trebbien

Et dødsfald i familien er i sig selv en voldsom begivenhed, og hvis der samtidig opstår konflikter omkring dødsboet, kan det i værste fald føre til varig splittelse mellem dine nærmeste. Formues Head of Tax and Legal, Malou Trebbien, giver her tips til, hvordan du kan være på forkant og lette den svære situation for dine pårørende.

Læs også:  5 vigtige juridiske dokumenter

Hvad bør du få styr på, mens du stadig lever?

1) Ved du, hvad du selv ejer? 

En god begyndelse er at lave en oversigt over, hvad du faktisk ejer. Det lyder måske banalt, men overraskende mange har ikke overblik over deres formue. Hvor befinder aktiverne sig? Er der 100% klarhed over ejerskabet i virksomheden? Og mere vigtigt – hvilke aktiver har størst affektionsværdi for arvingerne? Et sådan overblik kan hjælpe dig med at planlægge arvefordelingen bedst muligt, og forebygge mange konflikter.  

2) Ryd op 

Helt ærligt – har du samlet en masse ting på loft og i kælder, som ingen nogensinde får glæde af? Hvis du efterlader dig en masse rod til dine arvinger, påfører du dem ekstraarbejde, eller ekstra udgifter til professionel rydning. Gør forårsrent i dit liv, og få ryddet ud i alt det, der bare står og samler støv.  

3) Få styr på arvefordelingen 

Alt for mange ved ikke, hvordan deres arv ville blive fordelt, hvis de faldt bort i morgen. Og endnu værre – alt for mange tror at de ved det, men tager fejl.  

Du kan med fordel derfor stille dig selv følgende spørgsmål:  

Hvem skal arve efter mig? Hvordan skal aktiverne fordeles imellem arvingerne? Hvordan bliver arven fordelt, hvis jeg går bort i morgen – har jeg oprettet de nødvendige dokumenter, så arven fordeles som jeg ønsker? En professionel rådgiver, vil kunne hjælpe dig med svar, og oprette de nødvendige dokumenter.   

4) Forudbetalt begravelse 

Når du dør, lukker dit pengeinstitut automatisk alle konti i dit navn – også konti, som er fælles med en ægtefælle eller samlever. Kontiene bliver først åbnet igen, når arvinger og skifteretten har taget stilling til, hvordan dødsboet skal behandles. Somme tider tager dette lang tid, og i mellemtiden påløber der udgifter til bedemand, gravøl, blomster osv. Dette skal dine arvinger selv lægge ud for. Men det er faktisk muligt at forebygge dette, ved at betale en del af begravelsesudgifterne på forhånd. Du kan f.eks. søge vejledning om dette på borger.dk’s hjemmeside.   

5) ”Min sidste vilje”  

Alt for ofte står de pårørende tilbage med spørgsmål omkring afdødes ønsker til begravelsen. Oprettelse af ”Min sidste vilje” sikrer, at dine ønsker til din afsked med livet kommer til dine pårørendes kundskab, herunder om du vil bisættes eller begraves, og ønsker til valg af gravsted, kiste, blomster mv. ”Min sidste Vilje” kan oprettes digitalt med Mit ID, så oplysningerne opbevares sikkert og fortroligt.   

6) Undgå unødvendig stress for arvingerne med professionel bistand 

Nogle bobehandlinger kan ordnes af arvingerne selv, mens andre nødvendiggør professionel bistand. Det kommer bl.a. an på, om arvingerne er enige om boets behandling. Uanset hvad, kan det imidlertid være en lettelse for arvingerne med hjælp fra en ekstern rådgiver. Du kan i et testamente træffe bestemmelse angående boets behandling, og herunder at boet skal behandles ved en bobestyrer.  

Hos Formue tilbyder vi vores kunder professionel hjælp til behandling af dødsbo. Vores specialister tager sig god tid til at forstå dig og din situation, så de kan stille de rette spørgsmål og tage højde for de nuancer, der er vigtige i netop din sag. Har du brug for assistance til udarbejdelse af juridiske dokumenter, er du velkommen til at kontakte os.

Er vi den rette partner for dig?

Besvar de 8 spørgsmål nedenfor for at se, hvordan vi kan hjælpe. En medarbejder kontakter dig for en uforpligtende samtale, når formularen er indsendt.


Spørgsmål 1 ud af 8

Spørgsmål 2 ud af 8.

Spørgsmål 3 ud af 8. Flere valg er mulige

Spørgsmål 3 ud af 8. Flere valg er mulige

Spørgsmål 4 ud af 8. Flere valg er mulige

Spørgsmål 5 ud af 8.

Spørgsmål 6 ud af 8. Flere valg er mulige

Spørgsmål 7 ud af 8.

Tak for dine svar! Med henblik på en uforpligtende samtale, vil en af vores medarbejdere kontakte dig inden længe.





Hvis du ikke længere ønsker at modtage vores mails, kan du til enhver tid afmelde dig i bunden af en mail/SMS, eller ved at kontakte Formue kommunikasjon@formue.no. Du kan også afmelde via vores Privacy Policy. Læs mere om hvordan vi passer på dine personoplysninger i vores Privacy Policy her


Malou Trebbien Head of Tax & Legal

Malou Trebbien er Head of Tax & Legal hos Formue. Hun har en baggrund som advokat og har mange års erfaring som rådgiver inden for familieret og arveplanlægning med bl.a. oprettelse af testamenter, ægtepagter og fremtidsfuldmagter samt behandling af dødsboer.

Kontakt os